“Je moet daar werken waar de energie naartoe gaat.”

L.J. Oudeman, 1954-... Theoloog, coach, therapeut.

“Since we cannot change reality, let us change the eyes which see reality.”

Nikos Kazantzakis, 1883-1957. Grieks schrijver.

“I never learn anything talking. I only learn things when I ask questions.”

Lou Holtz, 1937-.... Coach.

“If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.”

Albert Einstein, 1879-1955. Duits-Amerikaans theoretisch natuurkundige.

“Let come what comes, let go what goes. See what remains.”

R. Maharshi, 1879-1950. Indische goeroe.

“Silence is one of the great arts of conversation.”

Marcus Tullius Cicero, 106 v.Chr.-43 v. Chr. Romeins filosoof en politicus.

“If you change the way you look at things, the things you look at change.”

Wayne Dyer, 1940-2015. Amerikaans schrijver en psychotherapeut.

“I am always doing that which I cannot do, in order that I may learn how to do it.”

Pablo Picasso, 1881-1973. Spaans kunstenaar.

“Trust yourself. You know more than you think you do.”

Benjamin Spock, 1903-1998. Amerikaans arts.

“Life isn’t about finding yourself, life is about creating yourself.”

George Bernard Shaw, 1856-1950. Iers toneelschrijver.

“It doesn’t take a lot of strength to hang on. It takes a lot of strength to let go.”

J.C. Watts, 1957-... Amerikaans politicus

“We have two ears and one mouth, so we should listen more than we say.”

Zeno of Citium, 334 v.Chr.-262 v.Chr. Grieks filosoof.

“By doubting we are led to question, by questioning we arrive at the truth.”

Peter Abelard, 1079-1142. Frans filosoof.

“The cave you fear to enter holds the treasure you seek.”

Joseph Campbell, 1904-1987. Amerikaans schrijver onderzoeker, specialist in mythes en sprookjes.

“The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.”

Eleanor Roosevelt, 1884-1962. Voormalig First Lady van Verenigde Staten.

“In elke vrouw – in elke man zit een verlangen, groot of klein.”

Paul van Vliet, 1935 - ... Cabaretier. (uit: Misschien vannacht.)

“If you change the way you look at things, the things you look at change.”

Carl Gustav Jung, 1875 - 1961. Zwitsers psychiater.

“If you do what you’ve always done, you’ll get what you’ve always got.”

Henry Ford, 1863-1947. Amerikaans industrieel.

“The more you know yourself, the more patience you have for what you see in others.”

Erik Erikson, 1902-1994. Deens-Amerikaanse psycholoog.

“I like saying the most with the least.”

Bob Newhart, 1929-... Amerikaans komiek en acteur.

aanmelden
vraag stellen

leergang rouw- en verliesbegeleiding

Niemand ontkomt in zijn leven aan verlies. Verlies van materie, familie, spullen, geld, vriendschap, relatie, huwelijk, gezondheid, werk, inkomen en uiteindelijk het verlies van het eigen leven of dat van iemand die heel belangrijk voor je is.

We zijn gewend geraakt om verliezen en de pijn die erbij hoort zoveel mogelijk te vermijden of te omzeilen danwel er zo snel mogelijk overheen te stappen. Zowel als het onszelf betreft, maar ook als we geconfronteerd worden met het verlies van een ander. 

Leven met zielenpijn – we noemen dat “rouw” – is een kunst die we steeds minder leren beheersen. Het leidt tot afschrikwekkende zinnetjes als “je moet het een plek geven”, “kom op, kijk toch eens wat je allemaal nog wel hebt”, etcetera. Maar in onze cultuur waarin de begrippen “meer”, “beter”, “verder” nog heel vaak leidend zijn voor de levensdromen en ons gewenste zelfbeeld, kan de klap van een verlies hard aankomen. Het kan de rouwende vervreemden van anderen, die het leven nog altijd als maakbaar zien, terwijl zij intussen heel anders ervaren.

Dit “probleem” neemt alleen maar verder toe nu het gebruikelijk is geworden dat ouders hun kinderen zoveel mogelijk behoeden voor teleurstellingen, tegenslagen en confrontaties in hun jeugd. Er is een hele generatie van jonge mensen die denken dat het leven altijd leuk en voorspoedig zou moeten zijn. Hen is vooral “voorspoed en succes” beloofd. 

Maar verliezen zijn net als andere tegenslagen noodzakelijk om te kunnen ontwikkelen naar “volwassenheid”. Ze horen bij het leven en zijn er niet tegengesteld aan. Ze horen bij elkaar als het mannelijke en het vrouwelijke, de dag en de nacht, het licht en de schaduw. Ze bestaan dankzij elkaar.

Of een geleden verlies groot of klein is, valt voor een ander niet te beoordelen. Dit hangt af van de wijze waarop het verlies wordt beleefd door degene die het is kwijt geraakt. Ook de wijze waarop het verlies uiteindelijk wordt “verwerkt” is heel persoonlijk en bovendien ook nog eens afhankelijk van de cultuur en de nabijheid of juist de afwezigheid van anderen.

En over dat laatste gaat deze leergang. Naar “rouw” is de laatste jaren veel belangrijk onderzoek gedaan. We weten inmiddels dat de aanwezigheid van anderen, de “nabijheid”, van groot belang kan zijn voor de manier waarop het verlies uiteindelijk in het leven wordt geïntegreerd. Soms is de nabijheid van vrienden of geliefden daarvoor niet toereikend. Deze leergang leidt professionele begeleiders op in het respectvol, wijs en warm begeleiden van verliesprocessen.

“Reflected experience’ are the key words of this course and the participants are continuously challenged to learn from their own experiences in a …

meer lezen

NOBCO / EMCC

assessment report

“Reflected experience’ are the key words of this course and the participants are continuously challenged to learn from their own experiences in a profound and thorough way. CAI offers their students quality and commitment. The service and personal support offered to the students is impressive. The organization is well organized and well run.”

NOBCO / EMCC

assessment report

“Mijn bewustzijn op mijn Zelf en Ego, projectie, overtuigingen, waarden, normen is enorm gegroeid. …  Ik heb het ervaren als een pittige ontdekki…

meer lezen

Florien Bos

gezelcoach - Florien Bos Coaching

“Mijn bewustzijn op mijn Zelf en Ego, projectie, overtuigingen, waarden, normen is enorm gegroeid. …  Ik heb het ervaren als een pittige ontdekkingstocht, die ik graag aanwilde en die me verder heeft gebracht. Iedere lesdag was letterlijk ‘smullen’: de materie over het mens-zijn vind ik enorm boeiend.”

Florien Bos

gezelcoach - Florien Bos Coaching

“The main focus of the Basisopleiding Professioneel Coachen is on professional development (in which the personal development of the student comes i…

meer lezen

NOBCO / EMCC

assessment report

“The main focus of the Basisopleiding Professioneel Coachen is on professional development (in which the personal development of the student comes inevitably along): the programme intends to train students (over and over again) until they show they can truly perform all required basic coaching techniques in practice. This is supported by theory and models, but these are presented – without any exception – only after students have experienced their functioning in practice (this is congruent with the specific philosophy from which the CAI works).”

NOBCO / EMCC

assessment report

“In mijn beleving heb ik een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Hierin zijn de grootste ontwikkelingen dat ik “het oordeel” op mijzelf goed …

meer lezen

Esther Reefman

gezelcoach

“In mijn beleving heb ik een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Hierin zijn de grootste ontwikkelingen dat ik “het oordeel” op mijzelf goed onder de loep heb genomen. Dat gaat gepaard met het ervaren van meer rust, en ook met “uitbarstingen” van energie en drive om mijn passie voorop te zetten. Enorm bedankt voor het inrichten en begeleiden van dit fantastische leerproces.”

Esther Reefman

gezelcoach

“Ik had al een aantal jaar een goedlopende coachpraktijk, maar ik verlangde naar verdere professionalisering. Inmiddels ben ik niet alleen veel bete…

meer lezen

“Ik had al een aantal jaar een goedlopende coachpraktijk, maar ik verlangde naar verdere professionalisering. Inmiddels ben ik niet alleen veel beter voorbereid op een gesprek maar heb ik ook een duidelijke leidraad om ieder gesprek tot een goed einde te brengen. “Mijn kunstje” is nu echt coachen geworden. Daarnaast heb ik de organisatie van mijn leven en mijn werk bijgesteld, en ook de prioriteiten. Ik ben niet alleen een veel betere coach, maar heb ook een heel andere (beter) relatie gekregen met de mensen die me lief zijn.”

“Ik ben heel blij met de goede begeleiding en de beschermde, veilige leeromgeving.”

“Ik ben heel blij met de goede begeleiding en de beschermde, veilige leeromgeving.”

“Het volgen van de opleidingsdagen heb ik als feestdagen ervaren, ondanks mijn gemoedsrust.”

Michaëla Kaaij

gezelcoach - Kaaij Advocaten

“Het volgen van de opleidingsdagen heb ik als feestdagen ervaren, ondanks mijn gemoedsrust.”

Michaëla Kaaij

gezelcoach - Kaaij Advocaten

“Ik ben master practitioner NLP en had verwacht de Basisopleiding Professioneel Coachen makkelijk te kunnen overslaan. Ik ben blij dat me dat is afg…

meer lezen

“Ik ben master practitioner NLP en had verwacht de Basisopleiding Professioneel Coachen makkelijk te kunnen overslaan. Ik ben blij dat me dat is afgeraden. Ik heb mezelf nog volop zien struikelen en ploeteren en heb ongelooflijk veel geleerd. Nu weet ik pas wat coachen is en wat het van me vraagt. Ik ben nog lang niet uitgeleerd.”

“Ik heb het vermogen om te beleven, te voelen, te verlangen, herontdekt. Samen met het begrijpen, zonder oordeel en vanuit verwondering lukte het me…

meer lezen

Susan van Maanen

gezelcoach

“Ik heb het vermogen om te beleven, te voelen, te verlangen, herontdekt. Samen met het begrijpen, zonder oordeel en vanuit verwondering lukte het me beter om een perspectieffase in te richten. Mijn leerproces is een prettige reis geweest naar mijn binnenste, naar wie ik ben en wat ik wil, naar wat van mij is en wat van de ander. De waarde is dat ik me een gelukkiger, stabieler en een mooier mens voel.”

Susan van Maanen

gezelcoach

Dank voor de vele positieve prikkels om mezelf verder te ontwikkelen als mens en als coach.

Felix Bartelomij

gezelcoach - ABN Amro

Dank voor de vele positieve prikkels om mezelf verder te ontwikkelen als mens en als coach.

Felix Bartelomij

gezelcoach - ABN Amro

“During the ‘Basisopleiding Professioneel Coachen’ the students get acquainted with the basic techniques of coaching, as well as the relevant th…

meer lezen

NOBCO / EMCC

assessment report

“During the ‘Basisopleiding Professioneel Coachen’ the students get acquainted with the basic techniques of coaching, as well as the relevant theoretical concepts, axiomas and knowledge. Students are able to experience coaching themselves by being coached and coaching others, and they learn to know relevant themes from organizational and human sciences.”

NOBCO / EMCC

assessment report

“Ik had nooit verwacht dat het mogelijk was om in vier maanden tijd zo’n ontwikkeling in professionaliteit te kunnen realiseren. Ik vind dat de op…

meer lezen

“Ik had nooit verwacht dat het mogelijk was om in vier maanden tijd zo’n ontwikkeling in professionaliteit te kunnen realiseren. Ik vind dat de opleiding heel knap in elkaar zit. Ik heb meer geleerd dan dat ik had verwacht. Ik kan nu inderdaad coachen. Op basisniveau weliswaar, maar ik weet wat ik doe en ik ben er trots op.”

“Ik dacht vooraf dat ik op zoek was naar vaardigheden, maar ik ben nu vooral aan het werk met mijn eigen ontwikkeling. Ik dacht dat ik mezelf goed kende…

meer lezen

“Ik dacht vooraf dat ik op zoek was naar vaardigheden, maar ik ben nu vooral aan het werk met mijn eigen ontwikkeling. Ik dacht dat ik mezelf goed kende, maar nu pas zie ik waar mijn kwaliteiten en mijn leerpunten zich bevinden. Ik heb veel beelden over mezelf moeten bijstellen, maar juist dat gaat mij tot een goede coach maken. Ik kom terug!”

“Ik waardeer de opleidingsdagen, de ontmoetingen, de heerlijke lunches en het innerlijke proces dat de opleiding bij mij teweeg heeft gebracht. De o…

meer lezen

“Ik waardeer de opleidingsdagen, de ontmoetingen, de heerlijke lunches en het innerlijke proces dat de opleiding bij mij teweeg heeft gebracht. De opleiders zijn voor mij inspirerende mensen.”

 • We betrekken de transformatiecurve (zie masterclass transformatie) op rouwprocessen.
 • We onderzoeken verschillende verliezen en het proces dat bij het lijden van verliezen hoort. Wat is hun aard, hoe kunnen ze verlopen? Wat kan zich voor doen? Welke gevoelens en gedachten? Welk gedrag? Wat is de rol van de omgeving in deze processen?
 • We bespreken de verschillende visies die er bestaan op rouw. Vanuit welke visie werken wij? Wat betekent dat in de praktijk? 
 • We onderzoeken welke gespreksvaardigheden en professionele attitude relevant zijn als je mensen begeleidt in een rouwproces 
 • Ook staan we stil bij gebruikelijke modellen in de rouwbegeleiding en we kijken op welke visie ze zijn gebaseerd.
 • We leren zien waar rouwbegeleiding uiteindelijk op gericht mag zijn.
 • Je krijgt inzicht in jouw eigen verliezen en de betekenis ervan.
 • Je wordt je bewust van jouw eigen (onbewuste) houding ten opzichte van rouwenden.
 • Je leert je verhouden tot rouw.
 • Je raakt vertrouwd met aspecten die bij een rouwproces kunnen horen.
 • Je leert wat het van jou vraagt om daarbij professioneel te begeleiden.
 • Je leert een intake-gesprek vorm te geven.
 • Je hoe een begeleidingsproces eruit kan zien en wat dat van jou vraagt aan vaardigheden, attitudes authenticiteit.
 • Je leert belangrijke momenten in de rouwbegeleiding een plek te geven.

Je rondt de leergang af met een door jou geschreven rouwbiografie, een op rouwbegeleiding toegespitst persoonlijk “handboek” en het inleveren van 4 gespreksverslagen. Dit wordt allemaal getoetst en bij een voldoende niveau ontvang je voor de leergang een certificaat.

De training beoogt om deelnemers te leren bewustzijn te ontwikkelen op hun eigen verliezenen, de betekenis ervan en de wijze waarop ze ermee om zijn gegaan.

Van hieruit leren ze om anderen professioneel in verliesprocessen te begeleiden, met als uiteindelijke doel – indien mogelijk – dat de client het verlies kan integreren in het eigen levensverhaal en de eigen identiteit en hij/zij de eigen levensenergie en levensmoed hervindt.

Bij deze training horen 2 studieboeken. Deelnemers worden aangeraden om van beide boeken in elk geval het eerste hoofdstuk te lezen voorafgaand aan de eerste bijeenkomst. De Boeken kunnen worden aangeschaft via het winkeltje op onze website.

Lamoen-Dommisse, Inger van: Prentenboek van de Geest. Leeuwarden, 2011.

Firth, Gregg M.: Tekeningen, beeldtaal van het onbewuste. Rotterdam, 1991.

Voor:

 • coaches
 • rouwbegeleiders
 • counsellors
 • mediators
 • loopbaanbegeleiders
 • en professionals die hun werk geconfronteerd worden met rouw, zoals bijvoorbeeld schoolleiders en HR-managers.

Om deel te nemen aan deze Leergang is het verplicht dat je bij ons de Basisopleiding Professioneel Coachen hebt afgerond, of dat je kunt aantonen dat je over gespreksvaardigheden beschikt die ten minste op Nobco/EMCC foundation-niveau zijn.

De data waarop dit programma wordt gegeven staan vermeld op de kalender van deze website.

De kosten voor de leergang bedragen € 2145,- , exclusief btw. Dit is inclusief koffie, thee, catering, eindtoetsing en leermaterialen.

Toegankelijk voor deelnemers, bij wie de gespreksvaardigheden tenminste op Nobco/EMCC niveau zijn. Zoals na de Basisopleiding Professioneel Coachen.

De training wordt afgesloten  met een certificaat als bij eindtoetsingblijkt dat de het ingeleverde werk aan de eindcriteria voldoet.

De leergang bestaat uit vier opleidingsdagen van 7 contacturen. Je voert in elk geval 4 gesprekken en schrijft daarvan verslagen, totaal 14 uur. Daarnaast lees je literatuur en schrijf je aan je einddocumenten, vermoedelijk zo’n 24 uur. Totale studiebelasting bedraagt 68 uren, verdeeld over 4-5 maanden.

Docenten zijn Margreet Rierink en Arine van Rijn.

Je kunt je voor dit programma aanmelden via deze website. Als jouw aanmelding door ons is geaccepteerd via een persoonlijke mail, ben je zeker van een plek. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je je bij aanmelding verplicht tot het betalen van het complete deelname bedrag, ook wanneer je halverwege uitvalt. Wij kunnen jouw plek namelijk niet meer laten innemen.

“Ik waardeer de opleidingsdagen, de ontmoetingen, de heerlijke lunches en het innerlijke proces da…

meer lezen

“Ik waardeer de opleidingsdagen, de ontmoetingen, de heerlijke lunches en het innerlijke proces dat de opleiding bij mij teweeg heeft gebracht. De opleiders zijn voor mij inspirerende mensen.”

“The main focus of the Basisopleiding Professioneel Coachen is on professional development (in whi…

meer lezen

NOBCO / EMCC

assessment report

“The main focus of the Basisopleiding Professioneel Coachen is on professional development (in which the personal development of the student comes inevitably along): the programme intends to train students (over and over again) until they show they can truly perform all required basic coaching techniques in practice. This is supported by theory and models, but these are presented – without any exception – only after students have experienced their functioning in practice (this is congruent with the specific philosophy from which the CAI works).”

NOBCO / EMCC

assessment report

“Reflected experience’ are the key words of this course and the participants are continuously ch…

meer lezen

NOBCO / EMCC

assessment report

“Reflected experience’ are the key words of this course and the participants are continuously challenged to learn from their own experiences in a profound and thorough way. CAI offers their students quality and commitment. The service and personal support offered to the students is impressive. The organization is well organized and well run.”

NOBCO / EMCC

assessment report

“In mijn beleving heb ik een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Hierin zijn de grootste ontwik…

meer lezen

Esther Reefman

gezelcoach

“In mijn beleving heb ik een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Hierin zijn de grootste ontwikkelingen dat ik “het oordeel” op mijzelf goed onder de loep heb genomen. Dat gaat gepaard met het ervaren van meer rust, en ook met “uitbarstingen” van energie en drive om mijn passie voorop te zetten. Enorm bedankt voor het inrichten en begeleiden van dit fantastische leerproces.”

Esther Reefman

gezelcoach

“Ik ben heel blij met de goede begeleiding en de beschermde, veilige leeromgeving.”

meer lezen

“Ik ben heel blij met de goede begeleiding en de beschermde, veilige leeromgeving.”

Dank voor de vele positieve prikkels om mezelf verder te ontwikkelen als mens en als coach.

Felix Bartelomij

gezelcoach - ABN Amro

Dank voor de vele positieve prikkels om mezelf verder te ontwikkelen als mens en als coach.

Felix Bartelomij

gezelcoach - ABN Amro

“Ik heb het vermogen om te beleven, te voelen, te verlangen, herontdekt. Samen met het begrijpen, …

meer lezen

Susan van Maanen

gezelcoach

“Ik heb het vermogen om te beleven, te voelen, te verlangen, herontdekt. Samen met het begrijpen, zonder oordeel en vanuit verwondering lukte het me beter om een perspectieffase in te richten. Mijn leerproces is een prettige reis geweest naar mijn binnenste, naar wie ik ben en wat ik wil, naar wat van mij is en wat van de ander. De waarde is dat ik me een gelukkiger, stabieler en een mooier mens voel.”

Susan van Maanen

gezelcoach

“Mijn bewustzijn op mijn Zelf en Ego, projectie, overtuigingen, waarden, normen is enorm gegroeid….

meer lezen

Florien Bos

gezelcoach - Florien Bos Coaching

“Mijn bewustzijn op mijn Zelf en Ego, projectie, overtuigingen, waarden, normen is enorm gegroeid. …  Ik heb het ervaren als een pittige ontdekkingstocht, die ik graag aanwilde en die me verder heeft gebracht. Iedere lesdag was letterlijk ‘smullen’: de materie over het mens-zijn vind ik enorm boeiend.”

Florien Bos

gezelcoach - Florien Bos Coaching

“Het volgen van de opleidingsdagen heb ik als feestdagen ervaren, ondanks mijn gemoedsrust.”…

meer lezen

Michaëla Kaaij

gezelcoach - Kaaij Advocaten

“Het volgen van de opleidingsdagen heb ik als feestdagen ervaren, ondanks mijn gemoedsrust.”

Michaëla Kaaij

gezelcoach - Kaaij Advocaten

“During the ‘Basisopleiding Professioneel Coachen’ the students get acquainted with the basic …

meer lezen

NOBCO / EMCC

assessment report

“During the ‘Basisopleiding Professioneel Coachen’ the students get acquainted with the basic techniques of coaching, as well as the relevant theoretical concepts, axiomas and knowledge. Students are able to experience coaching themselves by being coached and coaching others, and they learn to know relevant themes from organizational and human sciences.”

NOBCO / EMCC

assessment report

“Ik had al een aantal jaar een goedlopende coachpraktijk, maar ik verlangde naar verdere professio…

meer lezen

“Ik had al een aantal jaar een goedlopende coachpraktijk, maar ik verlangde naar verdere professionalisering. Inmiddels ben ik niet alleen veel beter voorbereid op een gesprek maar heb ik ook een duidelijke leidraad om ieder gesprek tot een goed einde te brengen. “Mijn kunstje” is nu echt coachen geworden. Daarnaast heb ik de organisatie van mijn leven en mijn werk bijgesteld, en ook de prioriteiten. Ik ben niet alleen een veel betere coach, maar heb ook een heel andere (beter) relatie gekregen met de mensen die me lief zijn.”

“Ik had nooit verwacht dat het mogelijk was om in vier maanden tijd zo’n ontwikkeling in profess…

meer lezen

“Ik had nooit verwacht dat het mogelijk was om in vier maanden tijd zo’n ontwikkeling in professionaliteit te kunnen realiseren. Ik vind dat de opleiding heel knap in elkaar zit. Ik heb meer geleerd dan dat ik had verwacht. Ik kan nu inderdaad coachen. Op basisniveau weliswaar, maar ik weet wat ik doe en ik ben er trots op.”

“Ik ben master practitioner NLP en had verwacht de Basisopleiding Professioneel Coachen makkelijk …

meer lezen

“Ik ben master practitioner NLP en had verwacht de Basisopleiding Professioneel Coachen makkelijk te kunnen overslaan. Ik ben blij dat me dat is afgeraden. Ik heb mezelf nog volop zien struikelen en ploeteren en heb ongelooflijk veel geleerd. Nu weet ik pas wat coachen is en wat het van me vraagt. Ik ben nog lang niet uitgeleerd.”

“Ik dacht vooraf dat ik op zoek was naar vaardigheden, maar ik ben nu vooral aan het werk met mijn eig…

meer lezen

“Ik dacht vooraf dat ik op zoek was naar vaardigheden, maar ik ben nu vooral aan het werk met mijn eigen ontwikkeling. Ik dacht dat ik mezelf goed kende, maar nu pas zie ik waar mijn kwaliteiten en mijn leerpunten zich bevinden. Ik heb veel beelden over mezelf moeten bijstellen, maar juist dat gaat mij tot een goede coach maken. Ik kom terug!”