wat deze coachopleiding van je vraagt

een tijdsinvestering

Elk van onze opleidingen vraagt om een tijdsinvestering van jouw kant. Deze studiebelasting bestaat uit contacturen tijdens de opleidingsdagen, de tijd die je nodig hebt om praktijkervaring op te doen, gecoacht te worden, ‘huiswerk’ te maken, te reflecteren en af te ronden. De totale studiebelasting is voor elke opleiding anders. Vind hiernaast een overzicht van de studiebelasting per opleiding in uren.

Coachen is een vak dat in de praktijk geleerd dient te worden. “Wat men moet leren, leert men door het te doen” – Aristoteles. Daarom vragen wij van al onze studenten, ongeacht het opleidingsniveau, om er rekening mee te houden dat je ten minste 1 uur – liefst 1,5 uur – per week moet vrij maken om te oefenen met de coachingsvaardigheden die je aangereikt krijgt. (Dit oefenen kan met collega’s op het werk, collega’s uit de opleiding, of clienten – dat mogen bekenden of vrienden zijn – die zich graag door jou laten coachen.) 

Je kunt op deze website nog meer lezen over onze visie op praktijkgericht leren.

De studiebelasting voor deze Basisdag bedraagt 12 uur. Dit betreft:

 • 7 contacturen tijdens de opleidingsdag
 • 3 uur verwerking van het geleerde (uitwerken aantekeningen en ervaringen)
 • en tenminste 2 uren oefening met het toepassen van de geleerde gespreksstructuur.

De leergang bestaat uit vier opleidingsdagen, van 10.00 tot 17.00, verspreid over 4 à 5 maanden. De studiebelasting bedraagt 145 uur (totaal Basisopleiding Professioneel Coachen 157 uur).

Deze bestaat uit:

 • Participeren tijdens en reflecteren op de Basisdag – 12 uur
 • Participeren tijdens en reflecteren op 4 opleidingsdagen – 52 uur
 • Voeren van 6 coachgesprekken – 12 uur
 • Organisatie, voorbereiding en reflectie op coachgesprekken als coach – 32 uur
 • Je laten coachen – 4 uur
 • Organisatie, voorbereiding en reflectie op coachgesprekken – 11 uur
 • Literatuur – 11 uur
 • Voortgangsontwikkelingsdocument invullen – 10 uur
 • Bijhouden leerproces, persoonlijk ontwikkel- draaiboek, logboek en verwerken feedback – 13 uur

In totaal 157 uur, waarvan 35 uur contacturen met de trainer zijn.

De leergang bestaat uit 6 opleidingsdagen van 10.00 tot 17.00 uur en 3 halve dagen die helemaal gewijd zijn aan de coachtechniek 'Technisch Werken". De studiebelasting bedraagt 287,55 uur verdeeld over +/- 7 à 9 maanden. Deze bestaat uit:

 • Participeren tijdens en reflecteren op opleidingsdagen en het verwerken in persoonlijk ontwikkeldraaiboek – 91 uur
 • Voeren van 13 coachgesprekken – 24 uur
 • Organisatie, voorbereiding en reflectie op coachgesprekken als coach – 69 uur
 • Je laten coachen – 6 uur
 • Organisatie, voorbereiding en reflectie op coachgesprekken –16,7 uur
 • Je laten waarnemen (door collega) en feedback ontvangen – 9,6 uur
 • Observeren van een collega en feedback geven – 3,75 uur
 • Literatuur – 33,5 uur
 • Voortsgangsontwikkelings Document invullen en verwerken feedback – 18 uur
 • Bijhouden leerproces en logboek – 16 uur

In totaal bedraagt de studiebelasting 287,55 uur.

Het programma bestaat o.a. uit het bijwonen van 6 opleidingsdagen ( van 10.00 tot 17.00), uit 5 intervisies van een dagdeel (’s ochtends, ’s middags of ’s avonds) en 1 themadag van een dagdeel. De SCLL gaat eenmaal per jaar in september van start en wordt in juni afgerond (in totaal tien maanden).

Het programma bestaat o.a. uit het bijwonen van 5 opleidingsdagen (van 10.00 tot 17.00 uur) en uit 3 intervisies van een dagdeel (’s ochtends, ’s middags of ’s avonds). De LPPV gaat eenmaal per jaar in september van start en wordt in juni afgerond (in totaal tien maanden).

visie coaching academy international

innerlijke toewijding

De opleiding waar jij je voor inschrijft is een pittige beroepsopleiding. Dit zal naast de studiebelasting ook het nodige van je vragen als het gaat om zelfreflectie, uit je comfort-zone komen en paktijk-ervaring opdoen. Daarom is het belangrijk dat je naast voldoende tijd in jouw agenda ook de innerlijke ruimte en energie voelt om deze opleiding te volgen. Daarmee bedoelen we dat…

 • je intrinsiek gemotiveerd bent om te leren coachen (je wordt niet ‘gestuurd’ door je leidinggevende of je organisatie).
 • je  je ervan bewust bent dat het bij een leergang coachen ook over jou zelf moet gaan en over jouw persoonlijke ontwikkeling.
 • je innerlijk ruimte hebt voor dit leerproces (als je op hetzelfde moment andere opleidingen volgt ofwel (al) gecoacht wordt ofwel onder behandeling bent van een therapeut, vragen we je om ons hiervan op de hoogte te brengen.
 • je over voldoende innerlijke stevigheid beschikt om feedback te ontvangen, op jezelf te reflecteren en je handelinsgrepertoire te verruimen, ook als dat spannend voelt. (Mocht je aan dit laatste punt twijfelen, dan kun je contact met ons opnemen dit even te overleggen.)
 • je bereid bent om zonder oordeel (positief of negatief) te leren kijken naar jezelf, naar de ander en naar wat zich voordoet.

een participerende bijdrage aan de groep

Een belangrijk aspect van het leren coachen is dat je niet alleen van de opleiders en van je coach leert, maar ook van de ervaringen en de praktijk van de anderen uit jouw groep. Doordat alle deelnemers hun ervaringen inbrengen en aan bod komen bij het oefenen, krijg je een veel rijker beeld en ruimer referentiekader, dan als je steeds alleen van jezelf moet uitgaan.

Wij leiden op in kleine groepen zodat er voor iedereen voldoende persoonlijke aandacht is. Dit betekent dat de groepsgrootte beperkt is. Als jij tussentijds stopt met de opleiding – om welke reden dan ook – kunnen wij jouw plek niet meer door een ander laten innemen. Dat is bovendien niet alleen zonde voor jou, maar is ook een gemis in het leerproces van jouw medestudenten en de groepsdynamiek. Daarom vinden we het belangrijk dat je je op voorhand commiteert aan het volgen van de opleiding.

Je kunt hier meer lezen over onze visie op het werken in kleine groepen.

Element voor visie coaching academy international

de financiële investering

Elk van onze opleidingen vraagt om een financiële investering. Deze investering is éénmalig. Koffie, thee, lunch, arrangementskosten en materialen zijn bij de prijs inbegrepen. Voor sommige van onze opleidingen maken we onderscheid tussen het volgen van de opleiding als zakelijke investering, of als persoonlijk investering. Hierover kun je hier meer lezen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je onverhoopt moet stoppen met jouw opleiding. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je je bij aanmelding toch verplicht tot het betalen van het complete deelname bedrag, ook wanneer je halverwege uitvalt, uitstelt of stopt. Wij kunnen jouw plek namelijk niet meer laten innemen door iemand anders. Deze verplichting houdt ook stand wanneer je besluit om het totaalbedrag te voldoen in termijnen.